fbpx

Help! Mijn kind slaapt alleen bij mij in bed!

Tja, heel eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk ook veel fijner en gezelliger om bij papa en/of mama in bed te slapen ? En geloof me, er zal zich echt wel een tijd aandienen dat je kinderen dit echt niet meer willen. Maar tot die tijd, kan ik mij ook heel goed voorstellen dat je je eigen nachtrust, ruimte en privacy belangrijk vindt.

Maar om toch nog één kanttekening te maken en maar meteen met de deur in huis te vallen; biologisch gezien is apart slapen onnatuurlijk. Biologisch gezien zijn wij gewend om in één “nest” te slapen. Ook als je kijkt naar de dieren in de natuur zijn er maar weinig dieren te vinden die hun kinderen ergens anders neerleggen voor de nacht, dan in het eigen nest of hol.

Maar ja, lastig is het soms wel. Vooral als het grote bed niet zo groot is voor heel het gezin en je kind of kinderen meer aan het woelen en draaien zijn, dan rustig slapen.

De vraag is daarom ook, wat is de reden dat jouw kind niet in zijn of haar eigen bed wilt slapen?

Hier kunnen ook weer meerdere mogelijkheden onderliggen.

Hieronder heb ik een aantal mogelijkheden voor je opgesomd:

  • Natuur versus cultuur

Eerlijk is eerlijk, als we dus kijken naar hoe de natuur het bedoeld heeft, is het biologisch onlogisch om je kind of kinderen in aparte slaapkamers te laten slapen. Kinderen willen veiligheid en de meeste veiligheid wordt gecreëerd als moeder en/of vader in de buurt is. Daarnaast hebben wij als mens zijnde de behoefte aan aanraking. Sterker nog, aanraking is één van de basisbehoefte van de mens. Vroeger toen de huizen kleiner waren, de gezinnen groter en de centrale verwarming nog niet door heel het huis aanwezig was, lagen broertjes en zusjes veel meer met elkaar in één bed. Dit voldeed dus aan deze basisbehoefte. Door de snelle ontwikkelingen in onze huidige maatschappij, is er helaas steeds meer een aanrakingsarme cultuur gecreëerd. Kijk hoe jij hier zelf mee om wilt gaan. Een andere tussenstap zou kunnen zijn; een matras op de grond te leggen voor jouw kind in jullie slaapkamer. Mits je daar natuurlijk de ruimte voor hebt. Voelt dit echt niet ok, lees dan de volgende punten ook eens door.

  • Sfeer in de slaapkamer

Wat maakt dat jouw kind niet in zijn of haar eigen bed wilt slapen?

Energie is alles en alles in energie. Het ene kind staat hier meer open voor, is hier gevoeliger voor, heeft er meer last van of hoe je het dan ook wilt noemen. Het kan daarom lonen om samen met jouw kind te gaan kijken wat hij of zij leuk vindt aan zijn of haar kamer en wat niet.

Heel vaak zijn het toch de ouders die de kinderkamer inrichten, hoe lief en goed bedoelt ook. Maar sommige kinderen vinden bepaalde elementen in de slaapkamer helemaal niet fijn. Zo had het zoontje van een vriendin van mij een Thomas de Trein bed, wat hij uiteindelijk maar eng vond. Dit wist mijn vriendin niet. Nadat zij met haar zoontje in gesprek ging over zijn kamer en hij zelf aangaf dat hij het liefste op een matras op de grond wilde gaan slapen, kwam dit aan het licht en ging het slapen daarna beduidend beter.

Ook posters, knuffels en/of bepaalde accessoires kunnen iets negatiefs uitstralen voor jouw kind, terwijl jij dat zo helemaal niet ervaart. Kinderen durven dit ook niet altijd te zeggen, dus neem eens de tijd om samen met jouw kind de slaapkamer te bekijken en eventueel aan te passen.

Slaapkamer opgeruimd?

Als je wilt gaan slapen wil je rust en ontspanning. Als de slaapkamer overvol ligt met speelgoed, dozen, vuile of schone was etc. dan straalt de slaapkamer geen rust en ontspanning meer uit. Kijk wat er eventueel uit de slaapkamer gehaald kan worden en/of zorg voor makkelijke opbergers, zodat na het spelen het speelgoed snel en makkelijk opgeruimd kan worden.

  • Bed

In het verlengde van punt 2, kan het lonen om het bed eens te verplaatsen. Zoals ik al zei, energie is alles en alles is energie. Wij stralen zelf het één en ander uit, stopcontacten, maar ook planten, dieren etc. Dat betekent dat als jouw bed op een plek staat waar net veel energie samen komt, jouw kindje daar last van kan hebben. Dit kan (innerlijke) onrust opleveren, waardoor jouw kindje niet lekker kan, of wil,  gaan slapen. Verplaats het bed eens een keertje en vraag aan jouw kind waar hij of zij het bed wil hebben staan.

  • Gedrag

Kinderen hoeven van de 10x maar 1x een succeservaring te hebben om bepaald gedrag te blijven herhalen. Als jouw kind bijvoorbeeld 9x geen toestemming krijgt om in het grote bed te slapen, maar eens in de zoveel tijd die ene keer wel, dan zal die succeservaring in het geheugen gegrift staan en zal jouw kind een vrij lange adem en trukendoos creëren om elke avond in het grote bed te komen. Dus ga bij jezelf ten rade of jouw kindje het gewoon gezelliger vindt en of het ligt aan bepaald gedrag waarom hij of zij steeds bij jou in bed slaapt, of is er meer aan de hand en voelt jouw kind zich echt onveilig of onprettig in zijn of haar kamer? Is het gedrag, dan vraagt het van jou nog even een lange adem en wees consequent in het naar bed brengen van jouw kind naar zijn of haar eigen slaapkamer. Is er meer aan de hand en zit er echt een angst onder, ga dan aan de slag met die angst van jouw kind en ga onderzoeken waar het vandaan komt. Zie volgende punt. 

  • Angst

Als laatste wil ik eigenlijk het meest belangrijke punt van deze blog toelichten. Er is namelijk bijna altijd een échte reden waarom kinderen niet willen slapen en/of niet in hun eigen bed willen slapen en die reden is; angst. Ergens is er angst ontstaan bij het slapen in eigen bed. En dit kan vanaf baby af aan al zijn, dat kan zijn omdat jouw kindje angst heeft als het van jou verwijderd is, het kan zijn dat jouw kind vaak negatief droomt of wellicht wel dingen in de kamer ziet die jij niet ziet.

Kortom, er zijn verschillende redenen mogelijk waarom jouw kindje steeds bij jou in bed kruipt. En het is dan ook heel belangrijk om jouw kind hier serieus in te nemen. Of de angst nou reëel is of niet.

Voor jouw kindje is die angst en spanning namelijk wel reëel en aan de orde van elke dag, of liever gezegd nacht. Aan jouw de taak om te onderzoeken waar en wanneer die angst ontstaan is en wélke angst er precies onder zit.

Bovenstaande punten kunnen al verlichting geven. Maar als er echt een diepe angst onder zit is het advies op een diepere laag te gaan kijken. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

* Wat is de angst die het kind ervaart in zijn of haar eigen bedje?

* Wanneer is dit ontstaan?

* Wat is er in deze periode gebeurd? In wat voor een situatie bevond jouw kind zich en jij en jullie gezin?

* Stel eens de volgende vraag aan jouw kind: Wat maakt dat je niet in je eigen bed durft te slapen? Of Als je in je eigen bed slaapt dan……..

En laat de zin open, zodat jouw kindje het zelf aan vult.

* Wat vind je spannend in je eigen kamer?

* Hoe sliep je zelf als kind? Had jij ook angst om in je eigen slaapkamer te slapen?

Dit zijn zomaar een paar suggesties voor vragen die je kan stellen.

Ga op onderzoek uit welke angst eronder ligt en neem je kind serieus in dit verhaal. Ga eventueel samen op zoek naar een oplossing en kijk of je samen het probleem aan kan pakken.

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Liefs Silvia

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek