fbpx

 

 

Help! Mijn kind is hoogsensitief!

 

Veel kinderen hebben te maken met hoogsensitiviteit en dit kan het slapen nadelig beïnvloeden. Hoewel veel ouders de term “hoogsensitief” als eindstation beschouwen, begint het, in mijn ogen, dan pas. Want het ene kind is het andere niet en hoogsensitief, gevoelig of overprikkeld, uit zich bij elk kind weer anders.

Ik ben dan ook van mening dat het belangrijk is om per kind en gezin te kijken wat er PRECIES aan de hand is. Waar is het PRECIES allemaal gevoelig voor? Want geloof het of niet, ook onder die hoogsensitiviteit zit een échte oorzaak. Er zit een boodschap onder. En als je beter weet wat er precies aan de hand is, kun je het probleem beter begrijpen, kun je ook het slapen beter bevorderen en kan de situatie wellicht keren als de onderliggende boodschap begrepen en verwerkt is. En daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij. In deze blog leg ik mijn andere kijk op hoogsensitiviteit uit en wat men kan doen, als er sprake is van hoogsensitiviteit.

Hoogsensitief of …..?

Overprikkeld, gevoelig, hoogsensitief, oververmoeid, onrustig van binnen, moeite met het verwerken van informatie etc. Wat voor de één hoogsensitief is, is voor de ander onrustig en voor weer een ander snel overprikkeld. Als je hier op de één of andere manier mee te maken hebt, is de kans aanwezig dat de term hoogsensitief al snel wordt gebruikt en wordt er vaak niet veel verder gekeken dan dat.

Want wat is precies hoogsensitief? Wat is overgevoelig? En waar ligt de grens tussen sensitief en hoogsensitief? De grap is natuurlijk dat die grens niet heel duidelijk aanwezig is. Ook ik ben hoogsensitief genoemd en ja, ik kan de meeste kenmerken van een dergelijk lijstje per direct aanstrepen. Maar toch, als ik heel eerlijk ben, ben ik van mening dat het iets natuurlijks is. Dat alle mensen in hogere of mindere mate sensitief zijn en dat ieder zijn of haar eigen specifieke sensitieve eigenschappen heeft, om zich door het leven heen te kunnen bewegen. Echter zijn veel volwassenen verleerd om naar die sensitiviteit te luisteren, om er goed mee om te leren gaan, en/of er zijn problemen ontstaan waardoor de sensitiviteit verstrekt wordt. In het laatste geval is de sensitiviteit dan een uiting van het overlevingsmechanisme van het kind en is het de vraag, waarom dit overlevingsmechanisme nu zo op de voorgrond staat.

Maar voordat ik hoog sensitieve personen en/of ouders met hoog sensitieve kinderen in het harnas jaag, dat is zeker niet mijn bedoeling en ik zeg zeker niet dat er niks gaande is. Ik zeg niet dat er geen problemen kunnen ontstaan en ik zeg ook niet dat het er allemaal maar bij hoort. Ik vraag je alleen om er eens anders naar te kijken. Ik ben er zelf een groot voorstander om de term hoogsensitief even aan de kant te schuiven en per kind te gaan bekijken, naar de PRECIEZE klachten en problemen. Want als de sensitiviteit niet vóór je werkt, dan ontstaan er problemen en ligt er hoogstwaarschijnlijk nog een diepere oorzaak onder, wat aangekeken wil worden. Zo deel ik graag een aantal voorbeelden die onder hoogsensitiviteit kúnnen liggen, maar is per persoon en kind verschillend.

Hoogsensitiviteit als manier om beter af te kunnen stemmen op je omgeving

Als jouw kind hoogsensitief is, is dat niet voor niks. Soms worden kinderen namelijk geboren met hoog sensitieve kenmerken, omdat het hen beter helpt te overleven en af te stemmen op zijn of haar omgeving. Zo kan het zijn dat als er thuis vroeger niet of nauwelijks gepraat werd over emoties en gevoelens, je voelsprieten wat meer ontwikkeld zijn, zodat je beter kan waarnemen wat er nou echt aan de hand is bij de mensen om je heen.

Maar ook als ouders er goed in zijn om zich sterker voor te doen dan zij zijn, verbaal laten weten dat er niks aan de hand is, maar niet laten zien wat er werkelijk bij hen van binnen gebeurd, ook dan kunnen kinderen hoog sensitiever zijn om door dit verdedigingsmechanisme van hun ouders heen te kunnen breken. Op die manier kunnen zij beter op hun ouders reageren en/of ze helpen, al is dat natuurlijk niet de taak van een kind. Kinderen zijn loyaal en als het niet goed gaat met één of beide ouders, dan betekent dat voor de biologie, dat je weinig overlevingskans hebt, dus willen kinderen al heel gauw de pijn en het verdriet van hun ouders oplossen, met alle gevolgen van dien.

Een overlevingsmechanisme

Daarnaast zijn er ook kinderen die gevoeliger zijn voor van alles en nog wat, omdat het nodig is om alerter op hun omgeving te kunnen reageren. Dit is nodig als er bijvoorbeeld veel speelt in een gezin. Denk hierbij aan geweld, ruzies of andere onveilige situaties. Door gevoeliger te zijn en zintuigen te verscherpen kun je mogelijk gevaar eerder signaleren. Hierdoor kun je eerder anticiperen op het naderend gevaar door bijvoorbeeld te vechten en/of te vluchten. Deze kinderen zijn gevoeliger voor allerlei zintuiglijke waarnemingen en heel hun lijf en brein zijn voortdurend in opperste staat van paraatheid. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit overlevingsmechanisme ook doorgegeven kan worden aan de volgende generatie. Zo kan het zijn dat een kind gevoelig is en alert reageert op van alles en nog wat, terwijl er niks aan gevaar speelt in het gezin. Het is dan interessant om te kijken waar dit overlevingsmechanisme is ontstaan en bij wie. Dit kan tijdens de zwangerschap ontstaan zijn (bijvoorbeeld als je veel stress hebt ervaren), bij jou, je partner, maar echter ook al eerder in de familielijn.

Gevoelig voor één of meerdere zintuigelijke waarnemingen

Soms wordt een kind als hoogsensitief bestempeld, terwijl het kind eigenlijk alleen maar heel gevoelig is voor één bepaalde zintuiglijke waarneming. Denk hierbij aan de gevoeligheid voor geur, kleur, proeven, aanraking, tast, gehoor of het wel of niet zien van bepaalde situaties.

Neem het geluid als voorbeeld. Als je niet zozeer gevoelig bent voor van alles, maar wel voor bepaalde geluiden, dan nog kun je alert reageren op van alles en nog wat. Want geluid is immers overal om ons heen. Echter is de hoogsensitiviteit dan niet zozeer het probleem, maar meer de gevoeligheid voor geluid. En ook hier zit weer een échte oorzaak onder. Want wat maakt dat jouw kind alles wil horen? Wat maakt dat jouw kind alert is op geluid? Wat maakt dat jouw kind bepaalde geluiden als angstig ervaart? En welk specifiek geluid is dat? Vaak is gevoeligheid voor geluid vaak gekoppeld aan iets wat men ooit heeft gehoord, wat niet prettig was, wat vervelend was om te horen, letterlijk of figuurlijk. Dit kan bij jouw kind ontstaan zijn, bij jou, al dan niet tijdens de zwangerschap, bij je partner en/of zelfs wederom bij je (voor)ouders.

Een ander voorbeeld van gevoeligheid voor een zintuiglijke waarneming, is een kind wat gevoelig is voor aanraking en alles wat met de huid te maken heeft. Denk hierbij aan wel of niet fijn zittende kleren, naadjes en labeltjes, wel of niet aangeraakt willen worden, wel of niet willen knuffelen of je steeds maar weer afwenden van mensen. En de vragen die je jezelf hierbij kan stellen zijn; voor welke aanraking ben ik gevoelig? Waar wil ik van gescheiden zijn of waar ben ik van gescheiden geraakt wat ik liever niet wilde? Aanraking, geborgenheid, veiligheid en het fysieke contact met de mensen om je heen. Dit alles kan te maken hebben met de gevoeligheid voor aanraking.

En zo kan het per zintuiglijke waarneming verschillend zijn waar een kind gevoelig voor is en welke onverwerkte gebeurtenis eraan ten grondslag ligt.

Een vol hoofd

Tot slot hoor ik ook vaak kinderen en/of ouders zeggen dat ze zo’n vol hoofd hebben. En wanneer komt dat het meeste tot uiting? Juist, als je in bed ligt.

Een vol hoofd ontstaat als er veel gaande is en niet alles even goed meer verwerkt kan worden. Als je te maken hebt met een drukke periode in je leven, of je hebt sowieso veel meegemaakt en/of er is veel gebeurd in de familielijn, dan zal het één en ander vroeg of laat een keer verwerkt moeten worden. Dan zullen gebeurtenissen, met bijbehorende emoties en gevoelens vroeg of laat een keer aangekeken moeten worden. Want doe je dat niet, dan krijg je elke dag weer opnieuw te maken met iets dat je raakt om je eraan te herinneren dat er nog iets speelt. Dat iets nog niet verwerkt is. Dat er nog iets sluimert op de achtergrond. En zijn er meerdere dingen die spelen, dan zal je sneller getriggerd worden door bepaalde opmerkingen, zintuiglijke waarnemingen of situaties. Elke keer weer, net zolang totdat je het aankijkt. Stuk voor stuk. Dus ook hoogsensitiviteit kan als onderliggende oorzaak hebben; er is nog zoveel om te verwerken…

Ja ok, maar wat moet ik doen dan?

Ja, allemaal leuk en aardig, hoor ik je denken, maar wat moet ik doen dan? Hoe kan ik hier zo goed mogelijk mee omgaan? In mijn ogen zijn dit de stappen die je zou willen zetten om dit probleem aan te pakken:

  • Stap 1: Ga eerst onderzoeken wáár jouw kind precies gevoelig voor is. Observeer het eens een week en noteer in steekwoorden op wat je ziet en wat je gedachten zijn.

 

  • Stap 2: Ga na of jij dit bij jezelf herkent en/of je dit herkent van je ouders of voorouders.

 

 

  • Stap 4: Pas natuurlijk, zolang je de échte oorzaak aan het onderzoeken bent, de omgeving aan op je kind. Houd er in je dagelijks leven nu rekening mee, totdat je de onderste steen boven hebt en het probleem bij de wortel aan kan pakken. Je kunt je kind niet verwennen, jouw kind heeft jou nog in alle opzichten nodig. Jij bent zijn of haar veilige haven (en/of je partner) dus blijf je kind nabijheid bieden in welke opzicht dan ook.

En kom je er even niet meer uit, schroom dan niet om een vrijblijvend telefonisch gesprek in te plannen (max. 20min.) zodat ik met je mee kan kijken en jij je vragen kan stellen. Zo krijg je helder waar je nu staat, waar je naartoe zou willen en welke stappen je nu eventueel zou kunnen zetten.

Ja, ik vraag graag een vrijblijvend telefonisch gesprek aan.

Wist je trouwens dat ik over het stukje hoogsensitiviteit ook een korte video heb opgenomen?

Bekijk hier de video op YouTube over Hoogsensitiviteit en slaapproblemen.

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Liefs Silvia

 

 

 

 

 

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek