fbpx
rouw en slaapproblemen

“Het slaapprobleem is begonnen in de periode dat mijn moeder slecht lag…”

Eén van de vragen die ik altijd stel aan mijn klanten is; wanneer is het slaapprobleem ontstaan? Soms is er dan ineens het bewustzijn dat hij of zij sinds de geboorte eigenlijk al niet goed slaapt. En soms is het antwoord; “Sinds mijn (schoon)moeder is overleden.” of een andere dierbare. Ja, ook onverwerkte rouw kan de échte oorzaak zijn onder slaapproblemen bij kinderen. In deze blog leg ik graag uit hoe dat komt en welke stappen je zou kunnen nemen om het slapen te bevorderen.

“Maar hoe kan dat nou, ze was nog maar een paar maanden oud?”

Ja, of zelfs het verliezen van een dierbare tijdens de zwangerschapsperiode van jouw kind, kan al zijn sporen bij het kind achterlaten en kán een mogelijke oorzaak zijn onder slaapproblemen. Begrijp me niet verkeerd, het kán, het hoeft niet. Het hangt er namelijk helemaal vanaf hoe de ouders het ervaren hebben, in welke mate het jonge kind op de hoogte is gebracht en hoe ouders er mee om zijn gegaan. Maar helaas kan (onverwerkte) rouw sporen achter laten bij het jonge kind, als het niet op de hoogte wordt gesteld van de gebeurtenis, als ouders niet die ondersteuning en eventuele hulp aangeboden krijgen die ze eigenlijk nodig hebben en als een dergelijke gebeurtenis niet of nauwelijks verwerkt wordt.

Alles wat wij niet verwerken….

Want alles wat wij niet verwerken komt op het bordje van onze kinderen terecht. Andersom geldt hetzelfde, alles wat onze ouders niet verwerken kan op ons bordje terecht zijn gekomen. En zo gaan bepaalde kwalen van generatie op generatie door. Zo herhalen bepaalde patronen zich van generatie op generatie. Net zo lang, totdat iemand het werk doet. Totdat iemand de gebeurtenis aankijkt en er iets mee doet. Totdat er bewustwording optreedt en hetgeen wat nog niet verwerkt is, alsnog verwerkt kan worden.

En zo zit het ook met rouw. Iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Het hoort bij het leven. Maar helaas zijn we verleerd hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Helaas is het tegenwoordig niet meer standaard dat een hele gemeenschap voor je klaar staat. Helaas zeulen we nog al te vaak het verdriet en de pijn te lang met ons mee, met alle fysieke en mentale gevolgen van dien. En dat is zo zonde en mag anders.

Hoe mooi zou het zijn als wij onze rouw in een bepaalde periode op een goede manier kunnen doorlopen?

Hoe waardevol is het als we onze kinderen meer op de hoogte brengen van wat er aan de hand is?

Zodat zij zich niet hoeven af te vragen wat er nu precies gaande is.
Zodat zij zich niet schuldig hoeven te gaan voelen, omdat mama of papa verdrietig is.
Zodat kinderen, hoe jong ze dan ook zijn, niet het idee krijgen om die last van verdriet en pijn op zich te gaan nemen. Want dat kan niet en dat is niet de taak van onze kinderen.

Tijdens de zwangerschap

Als jij tijdens de zwangerschap te maken hebt gehad met het verlies van een dierbare, dan is dat pittig. Je ervaart allerlei gevoelens waar jij doorheen zal moeten gaan, in jouw tijd en tempo, of je dat nou wilt of niet. Maar waar wij tegenwoordig nog te weinig bij stil staan is dat de baby in de buik ook al die gevoelens ervaart, alleen heeft het geen besef van wat van hem of haar is of van mama of zelfs papa. Kinderen hebben een rijke fantasie, hoe klein ze ook zijn, en kunnen zich allerlei dingen in hun hoofd gaan halen; zoals het is mijn schuld dat mama verdrietig is of ik moet er alles aan gaan doen om mama gelukkig te maken. Hierdoor kunnen er bepaalde patronen en overtuigingen ontstaan, al vroeg in de kinderjaren, die een kind zijn of haar hele leven met zich mee kan dragen, als je niet oppast.

Delen is echt helen!

Communicatie en verbinding met de baby in de buik of je kind, als het al wel geboren is, is in deze situatie van wezenlijk belang. Praat tegen je kindje, vertel wat er gaande is, leg uit hoe je je voelt, maar maak ook vooral duidelijk dat dit jouw gevoelens zijn en gedachten en niet die van jouw kind. Leg uit dat je ermee bezig bent om het de baas te worden of op te lossen en dat jouw kind dat niet hoeft te doen.

Heb jij het idee dat de slaapproblemen zijn ontstaan nadat je een dierbare bent verloren? Deel je verhaal.

Vertel tegen jouw kind wat er toen gaande was, hoe jij dit beleefd hebt. Vertel wat je gedachten en gevoelens waren en dat je er op dat moment misschien wat minder voor je kindje was, dan je graag zou willen. En dat is ok. Dingen gebeuren met een reden en voel je alsjeblieft niet schuldig als dit jou is overkomen. Maar praat erover en kijk of je hierin nog iets te verwerken of te rouwen hebt. Al dan niet met hulp.

Onlangs heb ik een fijn gesprek gehad met Annemiek Dogan, expert op dit gebied en rouwkundige. Ook zij pleit voor het belang van meer kennis omtrent rouw en dat het belangrijk is dat hier bij stil gestaan wordt. Zij heeft op dit moment waardevolle online programma’s staan voor mensen die meer willen weten over rouw, hoe je moet rouwen of gewoon als je extra ondersteuning wilt in dit proces. Want je hoeft het niet alleen te doen.

Haar website vind je hier: www.grief.academy

En het slaapprobleem de baas worden, hoef je ook niet alleen te doen.

Zet bijvoorbeeld al een eerste stap door je aan te melden voor mijn gratis werkboek + video – Help! Waarom wil mijn kind niet slapen? Klik hier.

Of plan een geheel vrijblijvend gratis telefonisch gesprek met mij in om te kijken waar je nu staat m.b.t. jullie huidige slaapsituatie, waar je naartoe zou willen en wat ik voor je kan betekenen. Klik hier.

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Warme groet,

Silvia Bernaards

 

 

 

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek