fbpx

Een koemelkallergie als oorzaak onder het slaapprobleem?

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk die kunnen liggen onder slaapproblemen bij kinderen. Vaak is angst of pijn nog gekoppeld aan het slapen en dan wordt het neerzetten van een goede nachtrust een hele strijd. Eén van die oorzaken onder slaapproblemen kan een koemelkallergie zijn. Een koemelkallergie kan veel onrust en pijn geven, tijdens en na het voeden, wat uiteindelijk ook zijn weerklank zal hebben op het slapen. Maar ja, hoe herken je nou een koemelkallergie? En wat is nou het verschil tussen darmkrampjes als oorzaak of een koemelkallergie? En nog belangrijker, welke échte oorzaak gaat er schuil onder een koemelkallergie? Deze vragen wil ik graag in deze blog beantwoorden.

Zitten er allergieën in de familie?

Een van de eerste vragen die je jezelf kan stellen om erachter te komen of jouw kindje wellicht last heeft van een koemelkallergie is;

Zitten er (koemelk)allergieën in de familie?

Als het antwoord ja is, dan is er een kans dat jouw kindje ook last heeft van een koemelkallergie. Echter is dit natuurlijk per kind erg verschillend en hoeft dit niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om vooral te gaan kijken naar wat jouw kindje aan symptomen en gedrag laat zien. Het is raadzaam om alles op te gaan schrijven, want je denkvermogen gaat vrij rap achteruit als je al voor een langere tijd slechter slaapt. Door alles op te gaan schrijven kun je vervolgens gaan checken welke symptomen bij welk probleem horen. Zo kun je vervolgens erachter komen wat nu de oorzaak is onder het huilen van jouw kindje en het slechte slaapgedrag.

 

Wanneer is jouw kind precies onrustig?

Een tweede vraag die je jezelf zou kunnen stellen is;

Wanneer precies en op welke tijden is mijn kindje onrustig?

Is jouw kindje vooral tijdens en na het voeden onrustig, dan kan dit wederom een teken zijn van een koemelkallergie. Kinderen die last hebben van een koemelkallergie zijn tijdens het drinken vaak onrustig. Ze hebben wel honger en willen wel, maar het lijkt ze veel moeite te kosten om het daadwerkelijk tot zich te nemen. Dit gaat vaak gepaard met veel huilen tijdens en na het voeden. Kijk ook of jouw kindje last heeft van uitslag rondom het mondje en/of uitslag op het lijfje. Ook kan jouw kindje last hebben van buikkrampjes en een slijmerige en stinkende ontlasting hebben.

 

Is het een koemelkallergie, (verborgen) reflux of darmkrampjes?

Wil je er zeker van zijn dat jouw kindje (alleen) last heeft van een koemelkallergie en geen andere oorzaak zoals (verborgen) reflux of alleen darmkrampjes, overweeg dan om eens twee weken lang koemelkproducten uit je voedingspatroon te halen als je borstvoeding geeft. In geval van flesvoeding is er speciale hypoallergene babymelk te koop. Daarnaast is het grootste verschil met (verborgen) reflux dat kinderen met een koemelkallergie over het algemeen niet zuur ruiken en wel willen liggen, en dus ‘s nachts uiteindelijk vaak wel slapen. Een baby met reflux ruikt vaak zuur, vanwege het vele spugen en daarnaast wil deze baby vaak niet liggen aangezien de maaginhoud dan terugvloeit de slokdarm in, en dat doet zeer.

 

Wat maakt dat nou net mijn kind last heeft van een koemelkallergie?

Wat als het koemelkallergie is wat jouw kind teistert, ben je na een dieet er dan vanaf? Ja in principe wel, al vind ik dat het ook heel belangrijk is om hier weer de échte oorzaak naar boven te halen. Want waarom heeft uitgerekend jouw kindje last van een koemelkallergie? Waar en wanneer is dat ontstaan? Vragen die je jezelf af kan vragen zijn: zit er een koemelkallergie in de familie en/of zijn er familieleden die pertinent geen melk willen of kunnen drinken?

Wat is er ooit gebeurd binnen de familie met betrekking tot melk? Welke associatie heb jij of één van je voorouders met melk?

De kans is heel groot dat er ergens bij de (voor)ouders een negatieve link is ontstaan tussen “melk” en een negatieve emotie zoals “angst” of “verdriet”.

 

Zure melk

Zo heeft mijn vriendin ook een negatieve associatie opgelopen, als het op melk drinken aankomt. Als klein meisje heeft zij een keer de pech gehad dat zij haar melk op moest drinken tijdens het eten. Normaal had ze daar al niet zoveel zin in, maar op deze specifieke dag, was de melk zuur. Van haar moeder moest ze de melk toch opdrinken. Met veel tegenzin en alle emoties van dien, heeft ze dit uiteindelijk ook gedaan. Haar moeder wist echter niet dat de melk over datum was en dus zuur. Haar moeder heeft zich hier nog een lange tijd schuldig over gevoeld. Nu mijn vriendin zelf moeder is, wil haar kind geen melk drinken. De negatieve associatie m.b.t. het drinken van melk, zit dus nog in het familiesysteem.

Wederom geldt hier, alle emotionele gebeurtenissen die nog niet door ons verwerkt zijn, in dit geval met een link naar “melk”, kan van generatie op generatie doorgegeven worden.

 

Wil je de koemelkallergie voor eens en voor altijd de das om doen? Ga bij jezelf en je familieleden op onderzoek uit wat deze koemelkallergie jou nog wil vertellen.

Wil je dit liever samen doen? Geen probleem, boek een persoonlijke sessie of volg één van de online programma’s om erachter te komen wat nu de échte oorzaak is onder de koemelkallergie en hoe je het voor eens en altijd kunt verwerken en op kan heffen.

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Warme groet,

Silvia

 

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek