fbpx

 

Help! Mijn kind vecht altijd tegen zijn slaap!

Zijn er meer kinderen die zo tegen hun slaap vechten als mijn kind?

Het antwoord is; ja! Er zijn veel kinderen die vechten tegen hun slaap, of het nu alleen de slaapjes overdag betreft of ook het slapen in de nacht. Sommige kinderen zijn er erg goed in om zichzelf wakker te houden en/of om de vermoeidheidssignalen te verdoezelen, zodat jij als ouder het gevoel krijgt dat jouw kind nog helemaal niet moe is. Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen, maar belangrijk is wel om te weten dat kinderen slaap nodig hebben en met name de hele jonge kinderen.

Voldoende slaap zorgt voor een goede gezondheid, maar ook voor een goede fysieke ontwikkeling en zorgt voor groei. Groei van het lichaam, maar ook zeker groei van de hersenverbindingen in het brein. Voldoende slaap en een goede nachtrust is voor iedereen heel belangrijk, maar voor jonge kinderen des te meer omdat zij nog zo in ontwikkeling zijn.

Hoe kan het dan toch dat sommige kinderen zo tegen hun slaap vechten?

Dat is per kind verschillend. Net als bij slaapproblemen is elk kind verschillend en er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk onder dit gedrag. Wat wel duidelijk is, is dat jouw kind op dit moment met zijn of haar gedrag laat zien dat het niet wil slapen, niet kan slapen en/of niet durft te slapen. Het lijf en brein gaat dan allerlei trucjes bedenken om zichzelf maar wakker te houden.

Oververmoeidheid

Op het moment dat een kind eigenlijk moe begint te worden en als daar, om wat voor een reden dan ook, geen gehoor aan gegeven wordt, dan gaat het lijf en brein in werking om jouw kind maar wakker te houden. Er komt daardoor o.a. een stoot adrenaline en cortisol vrij in het lichaam, ook wel de stresshormonen genoemd, zodat je wakker en alert kan blijven.

Echter, als die hormonen door jouw lijf gieren, kan het zijn dat je drukker en alerter reageert, waardoor het voor de omgeving soms lastig vast te stellen is of je moe bent of niet. Je lijkt dan minder moe, maar het tegendeel is waar. Als je op een gegeven moment dan wel naar bed gaat, dan gieren die hormonen nog door je lijf, waardoor het inslapen lastig zal gaan. Val je uiteindelijk wel in slaap, dan kunnen tevens deze hormonen ervoor zorgen dat je wat lichter slaapt en/of ’s ochtends juist vroeger wakker bent. Als je hierdoor dus te weinig slaap krijgt, begin je al vermoeid aan de dag en zal er wederom eerder adrenaline en cortisol aangemaakt worden, om je lijf en brein maar wakker te houden. Zoals je begrijpt, werkt dit allemaal averechts en is de kans groot dat je in een neerwaarts spiraal terecht komt. Soms vechten kinderen dus tegen hun slaap, omdat ze simpelweg te onrustig zijn doordat er allerlei processen in het lijf gaande zijn, als ze oververmoeid zijn.

Een hele belangrijke stap is dan om goed te gaan letten op de eerste signalen van vermoeidheid, wat kan zijn gapen, in de ogen wrijven, jengelen, komen knuffelen, speen of knuffel pakken, wegkijken, geen interesse meer hebben in speelgoed etc. Als je deze signalen waarneemt, hoe klein dan ook, leg je kind op bed. Ga tevens ook na hoeveel uren slaap jouw kind ongeveer nodig heeft op die leeftijd en kijk in hoeverre dit in de buurt komt van het aantal uren slaap wat jouw kindje nu maakt. ’S Nachts én overdag.

Help! Er dreigt een gevaar als ik ga slapen

Bij sommige kinderen is er echter iets heel anders aan de hand. Sommige kinderen zijn bang om te gaan slapen, door negatieve ervaringen die hij of zij hebben meegemaakt wat opgeslagen ligt in het onderbewuste. Alles wat wij meemaken aan ervaringen wordt via de zintuigen waargenomen en opgeslagen. Echter kunnen we niet overal bewust bij, maar dat wil niet zeggen dat het er niet ligt opgeslagen. Een hele goede vraag in deze situatie is dan ook:

Wat voor een vervelende gebeurtenis is er ooit gebeurd bij jouw zoon of dochter, toen hij of zij ging slapen en/of in slaap was gevallen?

Denk hierbij aan o.a. een heftige ziekenhuisopname, een kindje heeft lang liggen huilen in zijn of haar bedje aangezien de babyfoon per ongeluk uitstond, slaande ruzie tussen papa en mama, een inbraak, een huisdier die plotseling in de wieg sprong, iemand is overleden etc.  Op die manier is de kans aanwezig dat jouw kind telkens als het moet gaan slapen bang is, dat dit weer gaat gebeuren, of dit nou reëel is of niet. Een logische manier om die gebeurtenis voor te zijn, is door wakker te blijven. Door wakker te blijven kan ik het gevaar beter zien aankomen en kan ik er beter op reageren.

Maar ja, de vraag is waardoor is die angst ontstaan? En wat velen niet weten is dat negatieve slaapassociaties tevens ontstaan kunnen zijn bij jou, je partner of zelfs opa en oma. Oók als die inmiddels misschien wel allang zijn overleden.

Want alles wat wij niet verwerken komt bij onze kinderen terecht en alles wat onze ouders niet verwerkt hebben, komt bij ons terecht. Dus als voor iemand in de familielijn het slapen overdag of ’s nachts gevaarlijk was en/of er kan dan gevaar dreigen, dan zorgt de biologie ervoor dat je lichter slaapt en meer alert bent.

Dit kan vervolgens in de genen doorgegeven worden. Zo erven we elkaars talenten, elkaars mindere eigenschappen, maar ook elkaars overlevingsstrategieën. Er is soms maar één negatieve ervaring in de nacht nodig en/of m.b.t. slaap, om vervolgens van generatie op generatie voor veel slaapproblemen te zorgen. Onze biologie wil ons beschermen en de overlevingsstrategieën van onze voorouders worden maar al te vaak doorgegeven. Maar onze biologie heeft geen besef van tijd en weet niet dat het gevaar allang verdwenen is, als we het hebben over vervelende ervaringen die onze opa’s en oma’s misschien wel meegemaakt hebben.

Terug naar de vraag; zijn er meer kinderen die zo tegen hun slaap vechten? Jazeker, die zijn er. En wel veel meer dan je denkt. Het is op dit moment een overlevingsstrategie die jouw kind ter harte heeft genomen of heeft meegekregen via de genen. De vraag is alleen, is deze overlevingsstrategie nog nodig? Is jouw kind nog echt in gevaar als het gaat slapen? En wat heeft er zich afgespeeld m.b.t. het slapen in zijn of haar leventje, in jouw leven of die van je partner, of zelfs in die van onze voorouders?

Ga op onderzoek uit. Ga vragen stellen aan familieleden. Want jouw kind laat dit gedrag niet voor niks zien en wil heel graag dat er iets wordt opgelost.

Om je verder te helpen bij het onderzoeken van het slaapprobleem en het stellen van de juiste vragen, kun je tevens ook mijn gratis werkboek + bijbehorende video downloaden op mijn website. www.silviabernaards.nl/gratis

Maar nu een vraag aan jou:

Vecht jouw kind ook altijd tegen zijn of haar slaap? En hoe uit zich dat?

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Warme groet,

Silvia

 

 

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek