fbpx

Help! Mijn kind heeft last van reflux!

Reflux bestaat al jaren maar het lijkt erop dat steeds meer kinderen in Nederland te maken hebben met reflux of verborgen reflux. Het wordt nu echter eerder herkend en nog belangrijker; erkend. Reflux kan de slaapkwaliteit van jouw kindje flink verstoren, dus kan reflux ook als boosdoener onder een slaapprobleem liggen.
Maar wat is reflux nu eigenlijk? En welke oorzaak ligt er onder de reflux? Maar nog belangrijker hoe herken je reflux en wat kan je eraan doen? Deze vragen wil ik in deze blog vanuit mijn visie beantwoorden.

Wat is (verborgen) reflux?

Reflux is de benaming voor het verschijnsel dat de maaginhoud terugvloeit de slokdarm in, vooral dus ook tijdens en rondom de voeding. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld een niet goed sluitend maagklepje, wat vaak vanzelf weer goed gaat groeien als je kindje ouder wordt. Het vervelende van reflux is dat jouw kindje tijdens en na het voeden erg onrustig kan zijn en grote golven kan spugen.
Als we het hebben over verborgen reflux, dan stroomt de maaginhoud nog steeds de slokdarm in, maar niet zover dat jouw kindje het weer uitspuugt. De maaginhoud komt omhoog, maar vloeit ook weer omlaag. Eigenlijk nog een slag nadeliger voor de slokdarm van jouw kindje, want de maaginhoud komt dan twee keer langs de slokdarmwand en dit kan wondjes gaan veroorzaken. Want de maaginhoud gaat gepaard met maagzuur en dit tast de binnen bekleding van de slokdarm aan. Als de (verborgen) reflux een langere periode aanhoudt dan is de kans op wondjes in de slokdarm flink aanwezig, waardoor het voeden en spugen gepaard gaat met veel pijn.

Reflux signaleren

Het is dus erg belangrijk om er bij (verborgen) reflux op tijd bij te zijn. Als moeder zijnde weet jij al vrij snel dat er iets niet klopt, dus vertrouw ook op dit moedergevoel. Jouw kindje is ontroostbaar, hij of zij gilt het uit tijdens of na het voeden en/of als je haar plat neerlegt, bijvoorbeeld als het moet gaan slapen. Baby’s met reflux liggen niet graag, want door te liggen zal de maaginhoud van jouw kleintje nog sneller terugvloeien de slokdarm in. De zwaartekracht heeft immers nu geen invloed meer op de maaginhoud.

Baby’s met reflux, spugen veel, willen vaker op een dag gevoed worden, maar het voeden gaat onrustig en kan gepaard gaan met een flinke huilbui. Baby’s met verborgen reflux zijn ook tijdens en na het eten onrustig maar spugen NIET veel. Wel slikken zij met regelmaat, aangezien er wel degelijk maagsappen omhoog komen. Deze baby’s maken veel slikbewegingen en/of hikken.

Reflux en darmkrampjes

Helaas wordt (verborgen) reflux niet altijd direct herkend en kan het zomaar zijn dat je al met regelmaat een bezoekje aan de huisarts hebt gebracht. Het kan zijn dat je steeds naar huis werd gestuurd met de mededeling dat je het nog even aan moet kijken of dat het simpele darmkrampjes zijn. Het grote verschil met darmkrampjes is dat jouw kindje bijna altijd onrustig is, niet alleen maar na de voeding. Dit is wel vaak het geval bij darmklachten. Kinderen met darmkrampjes willen over het algemeen WEL liggen en het slapen gaat dan ook vaak beter dan bij kinderen met reflux. Daarnaast ruikt een baby met (verborgen) reflux vaak wat zuur door het spugen en door de maaginhoud die steeds weer in de slokdarm terecht komt. Kinderen met darmklachten hebben dit niet. (Kijk voor meer informatie over darmklachten op mijn andere blog Help! Mijn kind heeft last van darmkrampjes of bekijk de flyers op de homepagina!)

Wat kan ik doen?

Het belangrijkste is dat je aan de bel trekt en aan de bel blijft trekken! Jij als moeder hebt allang al in de gaten dat jouw kindje niet voor niks huilt, slecht slaapt en zo onrustig is. Ga daarnaast ook op onderzoek uit en ga de signalen van jouw kindje observeren. Noteer wat je ziet aan het lijfje van jouw kind. Observeer wat hij/zij doet vóór, tijdens en na de voeding, maar ook vóór, tijdens en na het slapen. Door goed naar de signalen te kijken, kun je uiteindelijk een goede indruk krijgen van waar de kern van het probleem zit.

Ja, mijn kind heeft reflux en nu?

Als je er zeker van bent dat jouw kindje (verborgen) reflux heeft, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Ga langs de huisarts, kinderarts en/of alternatieve arts. (Denk hierbij aan een goede osteopaat of homeopaat gespecialiseerd in jonge kinderen.) Blijf aan de bel trekken! Jij mag het echt op gaan nemen voor jouw kind en achter je moedergevoel gaan staan!

Daarnaast is het belangrijk dat je je kindje zoveel mogelijk rechtop voedt, en dat je je kindje wat meer rechtop laat slapen. Dit kan door bijvoorbeeld je kindje in de draagdoek tegen je aan te laten slapen overdag. In de nacht kan het lonen om het bedje iets te verhogen, maar let hierbij goed op de veiligheid hoe je dat doet!

Sommige baby’s hebben baat bij medicatie tegen reflux en veranderen van ontroostbare kindjes in meer zoetere baby’s met weer een glimlach op het gezichtje. Maar weet ook dat dit bij lang niet alle kinderen het geval is. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten medicatie op de markt, maar is de effectiviteit nog nauwelijks bewezen. Tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, kan medicatie tegen reflux allerlei nadelige neveneffecten hebben, voor nu en voor de toekomst. Hier wordt niemand vrolijk van en vooral je uk niet. Echter moet je soms kiezen uit twee kwaden, maar wees je ervan bewust welke stap je neemt en waarom. Volg hierin uiteindelijk ook weer je eigen gevoel en observeer de signalen van jouw kindje goed. Uiteindelijk ben ik van mening dat onder reflux ook weer een échte oorzaak zit. Ik vind het persoonlijk dan ook veel belangrijker om snel de échte reden onder de reflux op tafel te krijgen.

Kijk anders en kijk verder!

Dit is een belangrijk punt die ik je echt graag mee wil geven. Het is niet voor niks dat juist jouw kindje niet slaapt en het is niet voor niks als jouw kindje last heeft van reflux. Alles heeft een reden en alles heeft een échte oorzaak! Echter zijn wij verleerd om anders te kijken, ons lijf, brein als holistisch gegeven te zien en wordt er maar al te vaak genoegen genomen met symptoombestrijding. Echter sla je dan de plank mis en is het goed mogelijk dat vroeg of laat het probleem weer de kop op komt steken. Ga dus op onderzoek uit en blijf je gevoel volgen!

Als jouw kindje last heeft van (verborgen) reflux, zou ik als moederzijnde vervolgens ook graag willen weten, wáárom mijn kindje nu reflux heeft? Is het iets medisch of niet? Waarom sluit een maagklepje bijvoorbeeld wel of niet etc? Daarnaast kijk ik anders naar de fysieke en mentale klachten die op ons pad komen en kijk ik ook erg graag naar hoe de biologie, de natuur, het bedoeld heeft.

Een goede vraag die je jezelf zou kunnen stellen is:

Wat maakt dat de biologie, het lijf van mijn kindje, het nodig vindt om iets wat ingeslikt is direct weer uit te spugen? Dit kan letterlijk en figuurlijk zijn!

Elke fysieke klacht ontstaat na emotioneel onverwerkte gebeurtenissen die al een langere tijd in het lichaam rondsukkelt. En alles wat wij als ouders niet verwerken, wordt doorgegeven via de genen en ons onderbewuste, aan onze kinderen. Zo komen er met regelmaat allerlei fysieke en mentale klachten binnen een gezin of familie voor.

Als we kijken naar (verborgen) reflux dan kan je vervolgens jezelf ook de volgende vraag stellen:

Wat heb ik geslikt in het verleden, wat ik niet had willen of moeten slikken? (Letterlijk of figuurlijk.) Maar ook wat wil ik graag tot mij nemen, maar krijg ik niet te pakken?

Laat deze vragen even op je inwerken en kijk welke gedachten er op een gegeven moment naar boven komen. Soms krijgen we ineens flashbacks of “rare gedachten” die ineens op-poppen. Echter zit daar vaak een grotere kern van waarheid in dan je denkt.

Kort samengevat is het dus belangrijk dat je aan de bel trekt en aan de bel blijft trekken als jouw moedergevoel aangeeft dat er iets niet klopt!

  • Jij kent jouw kindje het beste en jij mag jezelf en jouw kindje hierin serieus nemen!
  • Ga op onderzoek uit om de onderste steen boven te halen m.b.t. de échte oorzaak onder de reflux en het slaapprobleem! Download het gratis werkboek+bijbehorende video om een eerste goede stap te zetten!
  • Signaleer en observeer. Noteer alles wat je ziet en waarneemt bij jouw kindje vóór, tijdens en na het voeden. Maar ook vóór, tijdens en na het slapen.
  • Neem een moment voor jezelf en stel jezelf goede vragen. Noteer alles. Wat heb ik geslikt in het verleden, wat ik niet had willen of moeten slikken? Wat wil ik dus weer uitspugen? (Letterlijk of figuurlijk.) Maar ook wat wil ik graag tot mij nemen, maar krijg ik niet te pakken?
  • Of vraag direct een vrijblijvend telefonische sessie aan, zodat we kunnen gaan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt en wat nu de beste stap zou kunnen zijn om achter de échte oorzaak onder het slaapprobleem te komen!

Alles heeft een échte oorzaak en als je die te pakken hebt en je kunt observeren in je lijf wat dit met je doet, dan ben je al een flinke stap op weg naar het oplossen van de oorzaak onder het slaapprobleem van jouw kindje.

Ook jij en jouw kindje zijn een goede nachtrust waard!

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Liefs Silvia

 

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek