fbpx

Help! Mijn kind heeft last van darmkrampjes!

Hoe vaak wordt er wel niet geopperd dat baby’s last hebben van darmkrampjes, als een baby wat vaker huilt en slechter slaapt? Maar is dat wel echt zo? Zijn de darmkrampjes wel degelijk de échte oorzaak onder het huilen, de onrust of het slaapprobleem van jouw kindje? In deze blog wil ik graag mijn visie op darmkrampjes en onrust onder het slaapprobleem van jouw kindje uitleggen.

Veel kinderen slapen slecht en veel ouders zitten met de handen in het haar, omdat zij maar niet de vinger op de zere plek kunnen leggen.

Darmkrampjes kán een oorzaak zijn, onder de onrust en het slaapprobleem van jouw kindje.

Maar daarmee ben je er nog niet. Want is de échte oorzaak wel te zoeken in de darmen of speelt er misschien nog een ander probleem? Zijn het wel echt alleen “maar” darmkrampjes of is het misschien een koemelkallergie? Of (verborgen) reflux, maar zegt de huisarts of omgeving “ach ja, darmkrampjes horen erbij.”?

Tover de échte oorzaak op tafel

Om zeker van je zaak te zijn, is het belangrijk om de échte oorzaak boven tafel te krijgen en dat kun je doen door zelf op onderzoek uit te gaan. Versta me niet verkeerd, ik bedoel niet dat je zelf moet gaan dokteren en het ene middeltje na het andere maar uit moet gaan proberen. Wel kun je goed gaan kijken naar welke signalen jouw kindje uitzendt (en welke niet). Ik wil je daar graag bij helpen middels o.a. de flyers op mijn homepagina en verschillende blogs. Op die manier kun je sneller de vinger op de zere plek leggen en heb je eventueel je voorwerk al gedaan, als je naar de huisarts wilt stappen.

Symptomen van darmkrampje

Als een kindje echt last heeft van darmkrampjes is de kans groot dat jouw kindje vooral na het voeden, zo’n half uurtje later, onrustig is. Je ziet je kindje met de beentjes trappelen, in elkaar krimpen of juist overstrekken.

Kortom, je ziet aan heel het lijfje van jouw kindje dat er wat is. Het huilt flink, maar is wel te troosten. Na wat scheetjes of een volle luier is het vaak ook weer voorbij. Op andere momenten is je baby over het algemeen rustig en ook het slapen gaat soms goed, maar soms ook niet. Weet dat vooral de darmen in de ochtend tussen 5 en 7 uur (zomertijd) actief worden en als jouw kindje last heeft van zijn of haar darmen, dan kan dat ook in de ochtend zijn.

Darmkrampjes of een koemelkallergie?

Is jouw kindje echter vaker op een dag onrustig, heeft het wellicht uitslag rondom het mondje en/of over het hele lichaam, wil jouw kindje wel drinken, maar gaat dit erg onrustig alsof hij/zij iets moet drinken wat niet goed voor hem of haar is? Dan is de kans aanwezig dat er sprake is van een koemelkallergie en niet zozeer alleen maar darmkrampjes. Door de voeding aan te passen en twee weken koemelkproducten te vermijden, kun je kijken of dit de oorzaak is. Zo ja, dan zal het met de voeding en de krampjes beter gaan. (Lees ook verder op mijn blog over koemelkallergie).

Darmkrampjes of (verborgen) reflux?

Daarnaast kan ook (verborgen) reflux een oorzaak zijn onder het huilgedrag van jouw kindje en daarmee ook het slapen negatief beïnvloeden. Bij reflux vloeit er voeding uit de maag weer terug de slokdarm in. Dit gaat gepaard met maagzuur wat de slokdarmwand aantast. Dit kan wondjes geven als het te lang duurt en daardoor erg pijnlijk worden. Of je te maken hebt met een kindje wat darmkrampjes heeft of reflux, is het grote verschil dat bij reflux jouw kindje zurig kan ruiken, maar dat hij of zij ook vaker op een dag onrustig is. Bij reflux slaapt jouw kindje nauwelijks, want hij/zij wil niet graag liggen (want dan stroomt de maaginhoud namelijk weer terug de slokdarm in) Bij reflux heeft jouw kindje pijn en niet alleen maar na het voeden. (Lees ook mijn blog Help! Mijn kind heeft last van reflux of bekijk de flyers op mijn homepagina.)

Wat nu?

Het is dus erg belangrijk om te gaan observeren en signaleren welke klachten en symptomen jouw kindje nu laat zien. Ook is het belangrijk dat je alles op gaat schrijven, want het eerste wat lijdt onder slaapgebrek is je geheugen en concentratie.

Als jouw moedergevoel aangeeft dat het darmkrampjes zijn en je hebt meerdere symptomen op tafel liggen wat inderdaad leidt naar de oorzaak darmkrampjes, dan ben je al een flinke stap vooruit. Kijk of je de symptomen kunt verzachten door je kindje geen strakke kleding aan te trekken, vooral niet rondom het buikje. Kijk ook of jouw kindje een kruik of warmte fijn vindt op de buik. Heel zacht en licht de buik masseren kan helpen en verzachten. (Het kan echter ook de klacht verergeren! Dus kijk goed naar je kindje.)

Wat ligt er onder de darmkrampjes?

Maar…. Al ben je dan echt een stap verder, je bent er nog niet. Want wat maakt dat jouw kindje nou zo’n last heeft van darmkrampjes? Hiervoor gaan we een laagje dieper. Want alleen als je de échte oorzaak weet onder de darmkrampjes, kan je het probleem bij de wortel aanpakken. Om te kijken in welke hoek we het mogen zoeken, kijken we naar hoe de natuur het bedoeld heeft. De taak van de darmen is o.a. ons voedsel te verteren, goede bouwstenen uit de voeding halen en vervolgens de rest transporteren, naar de uitgang.

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is:

Zitten er darmklachten in de familie?
Denk hierbij aan vaak diarree of obstipatie, maar denk ook aan een chronische darmontsteking, coeliakie, darmkanker, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom etc.

De volgende vragen die we ons zelf zouden kunnen stellen zijn:

Wat is voor mij (of mijn familie) moeilijk te verteren? Letterlijk of figuurlijk.
Wat is voor mijn zo’n “shit”-situatie wat lastig te verwerken is of wat ik maar niet los kan laten?

Alleen jij weet het antwoord! (Of je partner)

Alles wat wij emotioneel niet verwerken kan uiting gaan geven aan fysieke klachten. Bij ons, maar ook bij onze kinderen of zelfs de generatie daarna. Als dit van generatie op generatie niet wordt verwerkt en opgelost, kunnen de fysieke klachten van generatie op generatie doorgegeven worden. Dus ook al betreft het op dit moment jouw kindje, start bij jezelf en kijk of je zelf nog iets te verwerken en op te lossen hebt. Door bij jezelf te beginnen kun je het vervolgens ook voor jouw kindje op gaan lossen.

Wil je meer weten over de mogelijke échte oorzaak onder het slaapprobleem van jouw kindje?

Wil je weten wat jouw kindje jou duidelijk wilt maken?

Wil je weten welke stappen jij kan gaan nemen om de échte oorzaak onder het slaapprobleem op tafel te krijgen?

En wat je vervolgens moet gaan doen om het op te lossen?

  • Download mijn gratis werkboek+bijbehorende video voor een eerste goede stap in het onderzoeken van het slaapprobleem van jouw kindje.
  • Of vraag direct een vrijblijvend telefonische sessie aan, zodat we kunnen gaan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt en wat nu de beste stap zou kunnen zijn om achter de échte oorzaak onder het slaapprobleem te komen!

Zodat je het slaapprobleem bij de wortel aan kunt gaan pakken en voor eens en altijd om kunt gaan draaien!

Want jouw nacht bepaalt jouw dag!

Liefs Silvia

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek