fbpx

Help! Er zitten monsters onder mijn bed!

Hoe oud was jij toen jij dacht dat er een monster onder je bed woonde? Of monsters in je kast? Of in de hoek van je slaapkamer? Veel kinderen zijn wel eens bang in het donker of zijn bang voor monsters onder het bed. Wat heeft dit jou te zeggen?

Vaak is die periode van bang in het donker of bang voor monster maar een fase en dus van korte duur. Meestal gaat het het slapen daarna weer beter en hoor je er niet veel meer over.

Echter zijn er ook kinderen waarbij het geen fase is. Kinderen die nacht in, nacht uit, slecht slapen of bang zijn. Heel hun lijf en brein denkt dat ze in gevaar zijn. In gevaar m.b.t. monsters of andere gedachten en/of oorzaken.

Want voor jouw kind is het echt. Jouw kind voelt zich echt onveilig of het nou realistisch is of niet. 

Waarom reageert mijn kindje zo heftig?

Zowel het lijf als het brein van jouw kindje denkt dat het in levensgevaar is als het moet gaan slapen. Ergens is de link ontstaan tussen “slapen” en het is “onveilig”. De vraag is alleen waar en wanneer dat is ontstaan?

Stel jezelf daarom goede vragen en ga na wanneer het slaapprobleem gestart is. In wat voor een situatie bevonden jullie je zich? Wat is er rondom die periode gebeurd? Welke verhalen zijn er wellicht toen verteld? Wat maakt dat jouw kindje een link heeft gelegd tussen aan de ene kant “slapen” en aan de andere kant “monsters”.  Of aan de ene kant “donker” en aan de andere kant “er dreigt gevaar”?

Stel jezelf vragen. Ga op onderzoek uit. Luister aandachtig naar wat jouw kindje zegt als het al kan praten en kijk wat er zelf nog spontaan boven komt drijven.

Wat kun je nog meer doen?

Aller eerst neem jouw kindje áltijd serieus.

Luister naar jouw kind, stel vragen en houd je eigen oordeel en mening voor je. Vraag bijvoorbeeld hoe jouw kindje zich voelt als het in de slaapkamer is en waar het bang voor is.

Probeer antwoorden als;  “Dat bestaat toch helemaal niet.” Of “Dat kan niet.” of “Er is niks aan de hand, ga maar weer slapen.” te vermijden. Deze antwoorden kunnen jouw kindje juist het gevoel geven dat het zich niet gehoord voelt, waardoor hij/zij in het vervolg wel uitkijkt met wat het wel en niet gaat vertellen tegen jou.

Vraag belangstellend door en luister goed naar wat jouw kindje zegt. Dit geeft jou mogelijk aanknopingspunten waar je samen of zelf nog naar mag gaan kijken en wat nog de aandacht vraagt.

Een goede vervolgvraag kan zijn: wanneer heb jij je eerder zo gevoeld? In welke situatie? En ook is dit een interessante vraag voor jou zelf, want heb jij je zelf zo wel eens gevoeld?

Denk ook eens terug aan je eigen kindertijd en denk eens na over hoe jij sliep.

Ook bang zijn in het donker, monsters onder het bed of je onveilig voelen in de nacht zijn triggers om niet goed in slaap te kunnen vallen en/of door te slapen.

En dáár zit weer een échte oorzaak onder.

Benieuwd hoe je achter de échte oorzaak komt van het slaapprobleem van jouw kindje?

Download nu het gratis werkboek + bijbehorende video en zet direct de eerste stap.

Klik hier om het werkboek + bijbehorende video gratis te downloaden!

Want jouw nacht bepaalt jouw dag.

Liefs Silvia

 

Plan een Skype gesprek met Silvia

Door u aan te  melden neem ik, Silvia Bernaards contact met u op om een Skype afspraak te plannen.

U heeft zich succesvol aangemeld voor een Skype gesprek